De foto-app Instagram geeft toe aan de kritiek en draait een deel van de wijzigingen in de voorwaarden terug. Maar die nieuwe voorwaarden waren juist gunstiger voor de gebruiker.
Negen maanden geleden kocht sociale netwerksite Facebook het bedrijf Instagram voor het respectabele bedrag van één miljard dollar.
Instagram is een applicatie waarmee je op mobiele telefoons foto’s kunt bewerken en fungeert ook als een sociaal netwerk. Maar ondanks de grote populariteit van de app, was een duidelijk verdienmodel nog ver te zoeken ten tijde van de overname door Facebook.
Gesponsorde berichten
De nieuwe voorwaarden die Instagram op 18 december aankondigde gaven een hint hoe de foto-app geld wil verdienen: met gesponsorde berichten, net als op Facebook.
Adverteerders zouden de mogelijkheid krijgen om foto's en gebruikersnamen te tonen bij promoties van bedrijven. Zonder waarschuwing en zonder de fotograaf daarvoor te betalen. Dat doet denken aan de manier waarop likes van Facebook worden gebruikt om merken aan te prijzen.
Ophef op internet
Op internet ontstond al snel ophef over de nieuwe voorwaarden. De enige manier om er onderuit te komen, is door je account voor die datum te verwijderen. Onder meer technologiesite Wired schreef een handleiding hoe je al je foto's kunt downloaden voordat je je account opzegt.
Veel media berichtten daarnaast dat Instagram foto's door wilde verkopen aan derden. Onder meer National Geographic sloot daarop hun Instagram-account, één van de populairste ter wereld met bijna 600 duizend volgers.
Wijzigingen teruggedraaid
De storm van kritiek werd zo groot dat Instagram-oprichter Kevin Systrom zich genoodzaakt zag om te reageren. "Voor alle duidelijkheid: het is niet onze bedoeling om uw foto's te verkopen", liet de topman weten in een blog.
Vrijdag maakte Instagram zelfs bekend dat het deel van de nieuwe voorwaarden over advertenties wordt geschrapt. De oorspronkelijke passage uit oktober 2010 wordt in ere hersteld.
Gebruiker is slechter af
Hoewel het een vooruitgang lijkt dat Instagram de omstreden zinsnede over adverteren terugdraait, is de gebruiker in de praktijk slechter af, schrijft Nilay Patel van techsite The Verge. Patel is jurist en neemt vaker algemene voorwaarden van bedrijven onder de loep.
De nieuwe voorwaarden waren juist nauwer geformuleerd waardoor Instagram minder rechten kreeg. Voor de wijziging mocht het bedrijf jouw foto's "gebruiken, bewerken, verwijderen, toevoegen aan, publiek vertonen, vermenigvuldigen en vertalen" en verspreiden "in elk mediatype via elk mediakanaal". Dat werd veranderd in slechts "gebruiken" en "vertonen".
Ook mocht Instagram foto's "vertonen" "in combinatie met" advertenties, terwijl nu weer geldt dat Instagram advertenties mag plaatsen "op, in de nabijheid van of in combinatie met" foto's van gebruikers.
Aandacht
Instagram wijzigde de tekst om hun voorwaarden op één lijn te brengen met die van Facebook. Die verandering was voor journalisten reden om de voorwaarden eens door te nemen, schrijft Patel. Plotseling lazen ze 'schokkende' zinnen, zoals dat gebruikers niet betaald zouden worden voor het gebruik van hun foto's en dat Instagram foto's ging gebruiken voor advertenties.
Juist doordat Instagram het zo expliciet verwoordde, sloegen journalisten aan, aldus Patel. En dat terwijl Instagram sinds de oprichting die rechten had, en zelfs meer, onder de oude, vagere bewoordingen. Niemand had echter ooit de moeite genomen om ze door te pluizen.
Instagram is de winnaar
Volgens Patel is Instagram de echte winnaar van de afgelopen week. Het bedrijf oogst positieve kritiek doordat het luistert naar gebruikers en heeft de oude voorwaarden terug, waarmee het praktisch alles met de foto's kan doen die het wil.
Patel hoopt niet dat dit een precedent schept voor andere bedrijven om hun voorwaarden expres vaag te houden, zodat mensen geen aanstoot nemen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl